Ezermester: KERTÉSZKEDÉSI TIPPEK (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Ezermester klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1005 fő
  • Képek - 1566 db
  • Videók - 59 db
  • Blogbejegyzések - 119 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Ezermester klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Ezermester klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1005 fő
  • Képek - 1566 db
  • Videók - 59 db
  • Blogbejegyzések - 119 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Ezermester klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Ezermester klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1005 fő
  • Képek - 1566 db
  • Videók - 59 db
  • Blogbejegyzések - 119 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Ezermester klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Ezermester klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1005 fő
  • Képek - 1566 db
  • Videók - 59 db
  • Blogbejegyzések - 119 db
  • Fórumtémák - 16 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Ezermester klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

KERTÉSZKEDÉSI TIPPEK

Ezt a témát Katonáné Margit indította 4 éve

Kedves Klubtársak, gondolom, hogy sokan szeretünk kertészkedni is, osszuk meg itt egymással a tudásunkat, tapasztalatainkat, ill. egy-egy témában a netről gyűjtött anyagot, képeket is lehet feltölteni. Margit.

Hozzászólások eddig: 5

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 4 éve

Tanuljunk meg gyümölcsfákat metszeni!

A kerti fák helyes metszése után a több és jobb minőségű gyümölcsöt szüretelhetünk. Minden kertészkedő megtanulhat ügyesen metszeni. Most 4 profi kertész tart videó tanfolyamot a legfontosabb 10 házikerti gyümölcsről.

A kerti gyümölcsfák metszését néhány perc alatt érthetővé teszi Bálint gazda videó tanfolyama. Aki nézni kezdi a gyümölcsökről szóló oktatófilmet, kísértést érez, hogy minden tippet és trükköt azonnal kipróbáljon a saját kertjében. És meglesz az eredménye!

A helyes metszéssel a gyümölcstermést folyamatossá tehetjük, a fákat pedig fiatalon tarthatjuk. A növények élete meghosszabbodik, ráadásul egészségesebbek is lesznek, a kártevők és kórokozók alig találnak fogást rajtuk.

A tanfolyam honlapja itt érhető el: http://metszes.balintgazda.hu/

A videók alatt folyamatos a tanulás. Először elsajátítjuk az alapfogásokat, majd sorban megértjük a praktikák mögötti összefüggéseket is. A 10 gyümölcsről szóló, összesen 100 perces tanfolyam gyümölcsönként részekre osztott, így a kiválasztott gyümölcs metszése már 10 perc alatt is megtanulható. Miért ne kezdenénk a szombat délelőttöt ezzel?

A faiskolából hazavitt suháng metszésétől kezdve a gyümölcsfa koronájának kialakításán át egészen a termőre fordításig mindent megtanulhatunk. A következő gyümölcsök metszését sajátíthatjuk el: alma, körte, cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, kajszi, mandula, dió, ribiszke.

Nem kell többé a tavaszi időjárásra hagyatkoznunk, mert a rügyek fejlődésének ütemét mostantól mi szabályozzuk. Nincs többé túlterhelt és jövőre nem termő gyümölcsfa, csökkenthetjük a terméketlen évek kockázatát. A helyes metszés lehetővé teszi, hogy minden évben egyenletesen jó minőségű legyen a gyümölcs.

Helyrehozhatjuk a korábban elhanyagolt fákat és bokrokat is, újra termőre fordíthatunk olyan növényeket, amelyek már évek óta nem hoznak megfelelő gyümölcsöt. Így nem kell megválnunk szeretett fáinktól, nem kell megvárnunk a frissen eltelepített oltványok több évig tartó termőre fordulását sem.

A 10 gyümölcsről szóló, egyenként 10 perces videót 4 kertészmérnök állította össze. Bálint gazda munkáját profi metszők segítik, akik a metszés gyakorlatában és a tudásuk átadásában is évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. A legfontosabb tudnivalókat a DVD-hez mellékelt kiskönyvben foglalták össze az tanulni vágyóknak.

Így készült

A tavaszi metszés után a hatás már a nyáron megmutatkozik és évről évre erősebben megnyilvánul. Szépek és erőteljesek lesznek a fák, ellátják a családot egészséges és zamatos gyümölcsökkel. Ráadásul a korábbi növényvédelemnek csak töredékét kell alkalmaznunk. A metszési tudás sosem avul el. Vágjunk bele a tanulásba együtt!
Témák: metszés gyümölcs

Válasz

Egyed Józsefné üzente 4 éve

Találtam a Biokertben egy értékes cikket az almafa /és gondolom az almások/ helyes metszésére Nézd csak! A. Alhajtások.
B. Csonkok, letörött gallyak.
C. Lefelé növő ágak.
D. Keresztező ágak, dörzsölődők.
E. Belső felfelé növő ágak.
F. Két vagy több vezető ág.
G. Túl kis szögben indul az ág.
H. Eggyel több ág, rossz helyen van.

Christina

network.hu

75626_20e766c12941_s

C.Christina Almafa metszése.jpg

Válasz

Katonáné Margit üzente 4 éve

Értékmérő tulajdonságok
A használati érték, a tisztasági százalék és a csírázási százalék alapján azt mutatja meg, hogy a vetőmagtételnek hány tömegszázaléka az értékes rész. A minősítéshez ezen tulajdonságok laboratóriumi vizsgálatát kötelezően el kell végezni törvényben előírt mennyiségű minta alapján.70%-nál alacsonyabb tisztaságú, illetve karantén gyom (pl. aranka, maszlag) magját tartalmazó vetőmagtétel nem kerülhet forgalomba.
Vizsgálják a magvak csírázóképességét és csírázási erélyét is, megszámolják a szabványban meghatározott laboratóriumi körülmények között, meghatározott idő alatt fejlődött csíranövényeket. A zöldségnövények magvainak átlagos csírázóképessége 80-90%. ... Felhasználásig száraz, hűvös körülményeket tartani, A csírázási erély a csírázás gyorsaságának mérőszáma. A gyorsabban csírázó magból kelő csíranövény kezdeti fejlődése is jobb, így a palántakori betegségek kialakulásának esélye kicsi.
Egészségi állapot
megvizsgálják a magvak , színét, szagát,nedvességtartalmat, az esetleges károsítók (pl. babzsizsik) jelenlétét. Több gombabetegség a vetőmaggal terjed, ezért fontos a fertőzött vetőmagtétel kiszűrése is. A zöldségnövények magja 10-15% nedvességet tartalmaz, míg az olajos magvak (pl. tök) 9-10%-ot. A forgalomba kerülő vetőmagot értékmérő tulajdonságai alapján három minőségi osztályba sorolják: I. osztályú, II. osztályú, illetve “csak külön engedéllyel hozható forgalom
A házikerti vetőmagok tasakjain a faj és a fajtanév mellett rövid képes, vagy többnyelvű ismertető tartalmazza a vetéshez szükséges alapvető ismereteket. Ezen kívül szerepel még a vetőmag mennyisége (grammban, vagy szemszámban), a fémzárolás ideje, a fémzár, vagy a vetőmag tétel száma, illetve annak érvényességi ideje is, ami a fémzárolás után 2 év. Az előző évről megmaradt vetőmag az érvényesség lejárta után is használható, az egyes növényfajok csírázóképességi idejének ismeretében. A felbontott tasakok légmentesen lezárt fémdobozban, vagy befőttes üvegben, 10-12 fokon tarthatók el csekély minőségromlással a következő idényig.
Pap Edina

Válasz

Katonáné Margit üzente 4 éve

Amit a vetőmagról tudni kell
... Manapság az úgynevezett profi vetőmagokat külföldi, elsősorban holland és dán cégek nyújtják, amelyek néhány fajból nálunk is termeltetnek vetőmagot (pl. zöldborsó, csemegekukorica). A magyar zöldségfajták java része a Zöldségtermesztési Kutató Intézet nevéhez fűződik. Sok régi, jó nevű, magyar fajta kiszorult az intenzív termesztésből, a nemesítő cégek ugyanis mind nagyobb hangsúlyt fektetnek a fajták károsítókkal szembeni ellenálló-képességre (rezisztencia), illetve tűrőképességére (tolerancia).
Fémzárolás és minősítés
... Kereskedelmi forgalomba csak minősített és fémzárolt vetőmag kerülhet. A fajta- és vetőmag minősítést az OMMI végzi. Ez szavatolja, hogy minden tasakba kiváló minőségű, fajtatiszta és fajtaazonos vetőmag kerül. Ez védi a fajtának és nemesítőjének hírnevét, és biztonságot ad a termelőnek is.Ezért nagyon fontos, hogy minden szeme kicsírázzon, és egészséges növény fejlődjön belőle. Bár néhány jól bevált, konstans fajtából saját használatra magot fognak a házikerti termelők, a fajták engedély nélküli továbbszaporítása tilos.

Válasz

Katonáné Margit üzente 4 éve

http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb&category_id=16

A növények ivaros és ivartalan szaporításával kapcsolatos alapfogalmak, módszerek, ötletek és eszközök.

Amit a vetőmagról tudni kell
A mag egy olyan különleges növényi rész, amely állandóan és önállóan képes új generációk létrehozására. Génjeibe óriási információtömeg van belesűrítve, amely a belőle fejlődő növény legapróbb tulajdonságait is tartalmazza. A vetőmag azonban még ennél is több! Különös gonddal megtermelt, vetésre előkészített faj- és fajtatiszta, minősített mag, amely megfelelő fajtatulajdonságokkal és értékmérő tulajdonságokkal bír.

Ivartalan szaporítási módok I. : A dugványozás
Sorozatot indítunk a növények ivartalan szaporításáról, amelyben részletesen megismerkedhetnek a különböző szaporítási módokról, és az egyes növényfajok esetében legsikeresebben alkalmazható módszerekről. Ez alkalommal a dugványozással foglalkozunk részletesen.

Ivartalan szaporítási módok II. : Bujtás és tőosztás
Az ivartalan szaporítási módokkal foglalkozó sorozatunk második részében a bujtás különböző módozatairól olvashatnak, illetve a tőosztás szakszerű technikáját is elsajátíthatják.

Ivartalan szaporítási módok III. : Sarj, indanövény, hagyma, gumó
Az ivartalan szaporítási módokkal foglalkozó sorozatunk harmadik részében a sarjat képző, illetve módosult föld alatti hajtással rendelkező növények szaporításával foglalkozunk.

Ivartalan szaporítási módok IV.: Az alvószemzés
Törzses gyümölcsfáink alvószemzését a nyár második felében, július közepétől szeptember közepéig végezhetjük el nagy biztonsággal. A szemzés csak a következő év tavaszán hajt ki, addig – ahogy a neve is sugallja – „alszik”.

Oltófogóval könnyebb az oltás
Aki már kipróbálta, az elmondhatja, hogy az oltás nem könnyű művelet. Nagy gyakorlottságot igényel, és az eredmény nem mindig sikeres, sőt helyrehozhatatlan hibákat ejthetünk. Elsősorban a házikertekben esetenként oltó kertészkedők munkáját könnyíti meg a Plesa-2 típusú kézi oltófogó.

Gyümölcsfák átoltása
Az első tavaszi napsugarakkal a kertészkedők is kimerészkednek a kertbe. Elérkezett a kerti szezon, az újrakezdés ideje, amikor néhány újítást is szeretnénk végrehajtani a kertben. Például új gyümölcsfajtákat szeretnénk, de úgy, hogy a régi, egészséges, megszokott fa is megmaradjon. Nos, erre alkalmas az átoltás, aminek az alanynak használt fa nedvkeringésének beindulásakor van itt az ideje.

Kedves Klubtársak, ezekről a feladatokról próbálunk ide részletes anyagot gyűjteni Egyedné Margóval és a Ti segítségetekkel, javaslataitokkal. Margit

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu